Duurzaamste toiletinrichting ter wereld


TenneT kiest voor Satino Black, de duurzaamste toiletinrichting ter wereld

Niet veel mensen denken na over de duurzaamheid van hun toiletbezoek. Bij Satino Black, het premium-merk van Van Houtum, doen ze dat gelukkig wel. Elektriciteitstransporteur TenneT richtte alle toiletruimtes van z’n nieuwe hoofdkantoor in Arnhem in met Satino Stainless Steel dispensers en Satino Black papier- en zeepproducten. En de cijfers vertellen het verhaal. In één jaar tijd brengt TenneT z’n CO2-uitstoot met 5.000 kilo terug en bespaart het bijna 140.000 liter water en een kleine 6.000 kilowattuur.

Wat laat deze case zien?
– Radicaal cradle-to-cralde ontwerp
– Ecologische en financiële resultaten gaan samen

Semioverheidsbedrijf TenneT is niet de eerste de beste. De organisatie levert elektriciteit aan 36 miljoen eindgebruikers in Nederland en Duitsland. Het hoofdkantoor in Arnhem huisvest dan ook zo’n 1.200 medewerkers. De nieuwbouw van het hoofdkantoor maakte een radicale keuze voor duurzaamheid mogelijk, vertelt contractmanager en trajectbegeleider Koen Franken. “In ons nieuwe pand wilden we duurzaamheid op zoveel mogelijk terreinen integreren en dus ook qua toiletinrichting.”

Maar die duurzaamheidsparameter mocht uiteraard niet ten koste gaan van design, uitstraling en kwaliteit. “Ons oog viel daarom op de RVS-dispenser van Satino”, zegt Franken. “We betalen voor deze lijn een iets hogere prijs, maar krijgen er een compleet en visueel doordacht concept voor terug, dat voldoet aan al onze wensen, zeker op gebied van duurzaamheid.”

Elke druppel zeep
En dat is niet overdreven. De dispensers en navulproducten ademen duurzaamheid in ieder facet. Elk velletje toiletpapier en elke druppel zeep is ontworpen en geproduceerd vanuit de Cradle-to-Cradle-filosofie. Bovendien is tijdens het productieproces gebruik gemaakt van honderd procent groene stroom. Hygiënepapier en zeep zijn dankzij uitvoerig onderzoek duurzaam ontwikkeld. Traditionele componenten die de strenge toets van Satino Black niet kunnen doorstaan, zijn hiertoe vervangen door biologisch afbreekbare, natuurlijke hulpstoffen. Uiteraard is het toiletpapier, ook niet onbelangrijk, geproduceerd met gebruik van gerecycled papier.

TenneT is bij haar keuze voor Satino Black niet over één nacht ijs gegaan. Adviesbureau Rendemint adviseerde het semioverheidsbedrijf over de specifieke duurzaamheidscriteria die leidend waren in de aanbesteding. Facilitair dienstverlener Ological uit Hoeven kwam daarbij met Satino Black als winnaar uit de bus. Sander de Kroon, operationeel manager van Ological: “Het was een uitdagende aanbesteding waarin we TenneT hebben weten te overtuigen van de duurzaamheid van Satino Black en Ological. Het feit dat de Satino Black-lijn volledig Cradle-to-Cradle is vervaardigd, was van doorslaggevende betekenis.”

Satino Black in cijfers:
De jaarlijkse besparing ten opzichte van het marktgemiddelde:

  • 137.516 liter water, het jaarlijkse drinkwaterverbruik van van 625 medewerkers *
  • 5.855 KWh energie, het jaarlijks stroomverbruik van 67 laptops *
  • 5.367 kg CO2 emissie, de jaarlijkse uitstoot van 2 leaseauto’s **

* Uitgaande van 220 werkdagen per jaar
** Uitgaande van een dieselauto met 20 procent bijtelling, 106 gram CO2-uitstoot per kilometer en een jaarkilometrage van 25.000 kilometer.