Qurrent maakt klant eigenaar energievoorziening
Een energieleverancier die niets verdient aan het leveren van energie is geen lang leven beschoren. Tenminste, dat zou je denken. Qurrent bewijst het tegendeel. Het Amsterdamse bedrijf helpt klanten hun energieverbruik te minimaliseren en voor het restant zelf groene stroom op te wekken. “Onze missie is een energieneutrale samenleving.”
Wat laat deze case zien?
Qurrent realiseert zich dat een energieneutrale samenleving niet dichterbij kan komen als energieleveranciers meer verdienen als de samenleving meer verbruikt. Het transformeert de markt van binnenuit om die energieneutraliteit dichterbij te brengen.
“De groenste energie is de energie die je niet verbruikt”, zegt directeur Richard Klatten van Qurrent. “En als je als energieleverancier je klanten oproept tot besparen, kan het wat ons betreft dan ook niet zo zijn dat je tegelijkertijd meer verdient als je klanten meer verbruiken. Een perverse prikkel, wat mij betreft.” Qurrent levert daarom energie tegen inkoopprijs. “Klanten van Qurrent betalen daarnaast alleen een administratievergoeding.”
“We zijn een social enterprise”, vervolgt Klatten. “Samen bouwen, samen delen. We hebben ervoor gekozen meer te gaan doen in samenwerking met klanten.”
Om het voor hen mogelijk te maken direct in groene energieopwekking te kunnen investeren, is Qurrent dan ook naar een coöperatiemodel overgestapt. “Daarmee kiezen we voor een bedrijfsmodel waarin klanten – als ze dat willen – met elkaar investeren in duurzaam opgewekte energie.”
Het meest concrete voorbeeld daarvan is de aanschaf van een windmolenpark door Qurrent. “Leden van de coöperatie worden mede-eigenaar van de park, dat jaarlijks 12 megawatt produceert. Op het moment dat het windpark rendement gaat leveren, profiteren de leden daar direct in mee. Uiteraard gebruiken ze ook de windenergie die de windmolens opwekken.” De coöperatievorm is eigentijds, vervolgt Klatten. “Zowel investeerders, organisaties als consumenten kunnen participeren.”
Qurrent komt met verschillende ‘producten’ die het interessant maken voor klanten om te investeren. “Bijvoorbeeld door je energieverbruik voor de komende vijf jaar vooruit te betalen. Je bent daarmee verzekerd van een vaste lage prijs.” Maar er zitten meer variaties in de pijplijn. “Je kunt ook kiezen voor een vaste afname van 500 kilowatt voor de periode van vijf jaar. Dat is een aardige hap van je energieverbruik dat je op zo’n manier voordelig kunt inkopen.”
Qurrent werd bekend door z’n Qbox, een energiemonitor voor thuis. “Onze focus is verschoven van besparen naar opwekken, maar de waarde van de Qbox blijft onverminderd van kracht. Wat je bespaart, hoef je immers niet op te wekken.” Ook helpt Qurrent z’n klanten op weg die op zoek zijn naar betrouwbare en voordelige oplossingen voor isolatie, boilers, verlichting en meer van dat soort besparingsmogelijkheden. “In die zin bieden we het complete pakket.”
“Ons doel is energieneutraliteit”, zegt Klatten. “En daarvoor moeten we een breed spectrum aan mogelijkheden aanspreken. Ook de consument zelf speelt natuurlijk een belangrijke rol. Voor veel mensen is energie nog een commodity, het komt uit de muur en je hebt er geen omkijken naar. Dat proberen we te veranderen. Weet waar je energie vandaan komt, zeggen we tegen onze klanten, en deel in de voordelen.”