Pallets verpakken kan met veel minder plastic

Met een nieuwe, duurzame sealmachine heeft Brandwijk Kerstpakketten / Promo.nl het plasticverbruik bij het sealen van pallets fors weten terug te brengen. Doordat zo ook de kostprijs per pallet kerstpakketten omlaag ging, verdiende Brandwijk de extra investering binnen een jaar al terug.

Brandwijk Kerstpakketten / Promo.nl is al meer dan tien jaar koploper in zijn sector op het gebied van duurzaam ondernemen. De nieuwe sealmachine is kenmerkend voor het PPP-bedrijfsmodel van Brandwijk. PPP staat voor People, Planet en Profit. Het houdt in dat het beleid van de onderneming is gericht op een goede balans tussen belangen van personeel, milieubelang en bedrijfsresultaat.

Zo houdt Brandwijk Kerstpakketten / Promo.nl rekening met eventuele beperkingen van medewerkers. Het bedrijfspand is bijvoorbeeld overal rolstoelvriendelijk. Voor de P van Planet ventileert Brandwijk het gebouw met een warmteterugwin-unit en het sanitair bestaat uit ecoiletten. Bij de productie en het verpakken van de kerstpakketten wordt gelet op energieverbruik en afvalscheiding.

De investering in de duurzame sealmachine laat zien dat met een kleine aanpassing veel te bereiken valt voor PPP-doeleinden. De machine rekt het plastic voor het sealen, van 1 meter naar 3,5 meter. Daardoor is voor het verpakken van pallets vol kerstpakketten of gadgets minder plastic nodig.
De vorige machine gebruikte voor het sealen van een pallet een hoeveelheid plastic ter grootte van een voetbal. Door het speciale reksysteem bij de nieuwe machine is dit nu beperkt tot een tennisbal. Dat betekent een afvalvermindering van 80 procent.

De nieuwe sealmachine is daarnaast eenvoudiger en efficiënter in de bediening dan de vorige. Dat maakt het voor medewerkers van Brandwijk aangenaam ermee te werken.

Ten slotte levert de sealmachine, doordat hij minder plastic gebruikt, een kostenreductie op. De sealprijs per pallet nam af van € 1,02 tot € 0,46, een besparing van 55 procent. Daarmee had Brandwijk de meerkosten van de duurzamere machine al na het verpakken van 2000 pallets, binnen één jaar, terugverdiend.

Met de investering in deze sealmachine en het optimale gebruik daarvan, heeft Brandwijk zijn positie als duurzaam koploper in de branche, nog eens duidelijk versterkt.