LEDshine BV


LEDshine duikt in het gat van het onverzilverde potentieel

De omslag naar een nieuwe economie is een combinatie van radicale innovatie en incrementele optimalisatie. LEDshine is een bedrijf dat het gigantische potentieel op die optimalisatie-markt verzilvert. “De overstap naar LED-verlichting is de enige niet-gesubsidieerde, duurzame energie-oplossing die snel in veel rendement sorteert.”

Wat laat deze case zien?
–              Verlenging van de businesscase
–              Potentieel van optimalisatie

In een gemiddelde kantoorruimte brandt de verlichting zestig uur per week, in de meeste parkeergarages branden de lampen 24 uur per dag, zeven dagen per week. “Traditionele verlichting en het energieverbruik ervan is voor de gebruikers van die panden een forse kostenpost, die er nu eenmaal bij hoort”, zegt directeur Henri van ’t Hoff van LEDshine. “En dat is jammer, want de potentiële besparing en verduurzaming op die posten is enorm.”

Het bedrijf bedient de B2B-markt met kwalitatief hoogwaardige LED-oplossingen, zegt Van ’t Hoff. “Voor veel bedrijven zijn de investeringskosten nog een grote hobbel. En dat is begrijpelijk. Bij een flink kantoor, spreek je al gauw over een investering van 100.000euro. Vaak kiest de CFO er nog voor – ook gelet op de economische laagconjunctuur – eerst maar ‘ns primaire en secundaire posten onder de loep te nemen voordat hij bij verlichting uitkomt. Ook al verdien je in een jaar tijd al gauw 70.000 euro terug door energiebesparing. En bij een parkeergarage verdien je het gehele aankoopbedrag vaak binnen één jaar al terug.”

Om ondernemingen tegemoet te komen biedt LEDshine ook financiële en operationele leasevarianten aan, waar partijen tegen een vast bedrag per maand ‘verlichting’ afnemen. “Het is aan de klant om dan voor de financiële lease  (uitgestelde betaling) of de operationele lease te kiezen.” In die laatste variant blijft LEDshine eigenaar van de lampen en zorgt het bedrijf voor een continue prestatie op gebied van verlichting en energieverbruik. “Veelal is de premie die je maandelijks betaalt om van LED-verlichting gebruik te kunnen maken volledig weg te strepen door de energiebesparing die je door de overstap op LED realiseert. Je gaat er financieel dus direct op vooruit.”

En die financiële prikkel is uitermate belangrijk, zegt Van ’t Hoff. “Ook in de duurzame markt, draait het uiteindelijk om winst maken.” Daarbij is het cruciaal dat klanten geen achteruitgang merken in de prestaties van de verlichting. “Inmiddels is de techniek dermate ontwikkeld dat je voor alle toepassingen exact dezelfde lichtsterkte en –kleur kunt realiseren.”

“Helaas wordt de markt nog wel overspoeld met inferieure LED-producten. De verhalen van knipperende lampen en blauwig licht zijn bekend.” LEDshine gelooft niet in die goedkope oplossingen. “Kwaliteit geeft – zeker in de B2B-markt – uiteindelijk de doorslag.”

De ontwikkelingen op de markt staan vooralsnog niet stil, zegt Van ’t Hoff. “De lichtopbrengst, gemeten in lumen, moet nog omhoog. Een zo hoog mogelijke lichtopbrengst bij een zo laag mogelijk wattage blijft nog een grote uitdaging. Ook zijn de losse lampen op termijn verleden tijd en gaan we toe naar geïntegreerde armaturen. LED-lampen gaan niet stuk, waarom zou je ze dan vervangbaar maken? Nee, deze markt is nog lang niet uitontwikkeld.”