Duurzame muurverf van Van Wijhe Verf BV

Wie zijn muren een nieuwe uitstraling wil geven en opnieuw in de verf zet, verbruikt gemiddeld zes kilo fossiele grondstoffen. Dat kan beter en duurzamer, wat Wijzonol betreft. Het bedrijf ontwikkelde een biobased variant op het traditionele bindmiddel in muurverf door gebruik te maken van zetmeel, verkregen uit aardappelresten.

Wat laat deze case zien?
Meervoudige waardecreatie. Wijzonol promoveert een restproduct uit een totaal andere sector (aardappelafval) tot een uniek bindmiddel voor haar verfassortiment. Daarmee toont het bedrijf sector-overschrijdend denken en bouwt het z’n business met het oog op de lange termijn.

In 2012 lanceerde Wijzonol de eerste duurzame muurverf: de Wijzonol Duurzame Latex. “Die ontwikkeling hebben we doorgezet in het gehele assortiment binnenmuurverven. Vanaf de zomer van 2014 is het grootste deel van de Wijzonol Muurverven voor binnen biobased”, zegt Commercieel Directeur Dieter Marquardt.

“We hebben de muurverf ontwikkeld met een bindmiddel op basis van zetmeel, dat we uit aardappelresten halen. Zo besparen we per woning gemiddeld zes kilo aan fossiele grondstoffen, waarmee onze muurverven bijdragen aan duurzaamheid binnen de gebouwde omgeving.”

Alle duurzame Wijzonol-muurverven voor binnen zijn speciaal ontwikkeld voor de doe-het-zelver en de professionele schilder die zich richt op duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar geen concessies doet aan kwaliteit. Dieter Marquardt: “Onze biobased verf heeft de hoogwaardige dekking en schrobvastheid die men van Wijzonol mag verwachten.”

Recyclebare emmer
Wijzonol innoveerde niet alleen z’n verf, maar ook de emmers waarin het wordt geleverd, vervolgt Van Wijhe. “De traditionele witte emmer vervangen we door een antracietkleurige variant, gemaakt van gerecycled materiaal. De emmer en de bedrukking worden van hetzelfde materiaal gemaakt, waardoor ze volledig kunnen worden hergebruikt.”

Maar Wijzonol denkt verder. Bijvoorbeeld door de plafondlatex te leveren in een vierkante 7-literemmer. Daarmee kan een plafond van een gemiddelde Nederlandse woning in één keer worden geschilderd en blijft er dus minder vaak verf over”, aldus Dieter Marquardt. “Ook past een raster in de emmer, zodat het mogelijk wordt direct uit de emmer te schilderen en daarvoor geen aparte bakjes hoeven worden aangeschaft.”

Wijzonol is in Nederland absolute koploper als het aankomt op duurzame verven. “We zijn er trots op dat we door deze unieke bindmiddeltoepassing en onze vrijwel volledig recyclebare verpakkingsmaterialen een bijdrage kunnen leveren aan een duurzame toekomst, aan behoud van onze fossiele grondstoffen.”