Party into the future

Column van Marloes Tap
Programma Manager De Groene Zaak

MarloesTap

Dat duurzaam ondernemen een feest kan zijn, blijkt wel uit de activiteiten van onze partner Vierdaagsefeesten in Nijmegen. Voor wie niet bekend is met dit fenomeen (wat ik me als oud-inwoner van Nijmegen bijna niet kan voorstellen), ik heb het over het grootste evenement van Nederland in de openbare ruimte: een week lang muziek- en theaterprogrammering op 37 podia in de binnenstad van Nijmegen. En de Vierdaagsefeesten worden alleen maar groter. Dit jaar is wederom een bezoekersrecord behaald: 1.508.500 bezoekers, van jong tot oud, kwamen naar de stad om te feesten.

Dat je met zulke aantallen echte impact kunt maken, beseft de Vierdaagsefeesten zich al een tijd. De afgelopen jaren zijn de feesten ontwikkeld tot een heus platform voor duurzaamheid en innovatie. Het feest wordt ingezet om duurzame ideeën en innovaties te testen en te realiseren, en die daarna het hele jaar door zichtbaar zijn in de stad. Tal van partners en stakeholders sloten zich al aan bij het platform. Ook hielpen wij met De Groene Zaak in een ‘Business Breakthrough traject’ de Vierdaagsefeesten hierin stappen te zetten en duurzame ondernemers uit het hele land hierbij te betrekken. Wat ik vooral plezierig vind in deze samenwerking is dat alles lekker positief is. Tijdens de feesten is iedereen immers blij en vrolijk. Door hier in je aanpak in duurzaam ondernemen bij aan te sluiten, kun je een enorme boost bij zowel bezoekers, ondernemers, bewoners als de lokale overheid teweeg brengen. Je inzetten voor een duurzame toekomst is een feest. Het is toch bijvoorbeeld super dat tijdens de Vierdaagsefeesten van 2014 elke bezoeker zijn drankje uit een PET-glas dronk dat gerecycled en daarna omgezet werd in bijvoorbeeld een nieuw glas?!

Dit jaar waren er ook weer een aantal nieuwe duurzame ontwikkelingen. Zo konden de feestgangers duurzaam plassen. Zeven dagen lang werd hun urine ingezameld. Het doel: hergebruik van de enorme plas als meststof voor de groei en bloei van groenten en planten. In urine zitten namelijk stikstof en fosfaat, nuttige stoffen, die het prima doen als meststof in de landbouw. In totaal heeft de Vierdaagsefeesten ongeveer een kwart miljoen plasjes ingezameld, wat gelijk staat aan ongeveer 50.000 liter. Met dit initiatief maakte de Vierdaagsefeesten bemesting van maar liefst 55.000 m2 landbouw mogelijk. Feestend impact maken dus. Vierdaagsefeesten maakt ook slim gebruik van nieuwe ICT ontwikkelingen. Zo zet het als een van de eerste festivals in op cashless betalen aan de hand van een soort OV-chipkaart om te feesten. Veiliger, schoner én gebruiksvriendelijker. Er zijn dit jaar rond de 15.000 Vierdaagsebetaalpassen verkocht, en plannen om dit komende jaren op te schalen liggen klaar. Ook weer een enorme impact dus.

Wat mij het meest aanspreekt, is dat de stichting Vierdaagsefeesten zichzelf echt ziet als een platform voor duurzame innovaties, en dus ook openstaat voor nieuwe ideeën. Om deze ideeën gemakkelijk met elkaar te delen, heeft de Vierdaagsefeesten dit jaar ‘Party into the Future’ ontwikkeld: een website die geheel in het teken staat van activiteiten en informatie over samenwerkingen op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie, waar je jouw ideeën voor duurzame ontwikkelingen kan achterlaten. Heb jij een idee? Laat het weten en wie weet wordt het bij de feesten in 2016 wel werkelijkheid. Tijd voor een feestje!

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedIn