Op ontdekkingsreis door duurzaam ondernemend Nederland

Column van Ise van den Hoogen
Projectmanager De Groene Zaak

Amsterdam, 10 augustus 2015

Regelmatig ga ik bij onze partners op bezoek om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, om te onderzoeken wat we voor elkaar kunnen betekenen en voor een goede kop koffie. Voor deze bezoeken geldt, het mes snijdt aan twee kanten. Voor onze partners is het altijd goed om gehoord te worden, en wij krijgen op deze manier goed op ons netvlies wat er speelt bij onze partners. Vaak komen er nieuwe initiatieven uit deze gesprekken waar zowel De Groene Zaak als onze partners iets aan hebben. Zo kwam er uit een gesprek met Leven op Daken het idee om een bijeenkomst te organiseren over het nieuwe bouwen. We hebben diverse partijen bij elkaar gezocht en het enthousiasme was groot, met als resultaat dat we 2 oktober voor al onze partners een seminar organiseren over Bouwen in de Nieuwe Economie. Maar zoals ik al zei, het mes snijdt aan twee kanten. Voor mij persoonlijk zijn deze partnerbezoeken een feest. Ik ben niet het type dat fulltime op kantoor kan zitten, ik wil naar buiten, op ontdekkingstocht en mensen spreken.

In mijn vorige banen zat ik bijna 40 uur per week vast tussen een Ahrend bureau en een systeemplafond. Ik kan nu niet vaak genoeg zeggen hoe gelukkig ik ben dat ik bij De Groene Zaak zo vaak als ik wil en kan er op uit mag. Het gevoel van onderweg zijn naar een afspraak geeft mij een heerlijk vrij gevoel, nieuwsgierig naar de plaats waar je terecht zal komen, nieuwsgierig naar je gesprekspartner. Vaak zeggen mijn collega en ik tegen elkaar tijdens het bezoeken van een partner “Zo kom je nog eens ergens”. Neem nou Watergang waar onze partner MVO Masters gevestigd is, slechts 10 minuten met de bus van Amsterdam. Je stapt de bus uit en waant je direct in een idyllisch dorpje in Friesland.

Maar het is niet alleen het onderweg zijn dat mij een gelukkig werkend mens maakt. Het in gesprek gaan met enthousiaste en gedreven ondernemers geeft me energie. Sinds ik bij De Groene Zaak werk ben ik in contact gekomen met veel inspirerende duurzame ondernemers. Ik vind het mooi om te horen hoe kleine ondernemers zo veel mogelijk impact willen maken. Neem bijvoorbeeld de BinBang, op het eerste gezicht lijkt dit een simpele afvalbak die het scheiden van afval makkelijker maakt. Maar de mensen achter BinBang staan voor verandering van de afvalketen en voor gedragsverandering. De BinBang is slechts hun eerste tool. Dit zijn de verhalen die mij boeien en die je alleen hoort door echt in gesprek te gaan met partners.

Kortom, partnerbezoeken zijn een ontdekkingsreis door Nederland en duurzaam ondernemend Nederland. Na één jaar De Groene Zaak weet ik waar Haelen ligt en welke koplopers zich hier bevinden, ben ik bekend met vele duurzame start-ups én ken ik het spoorboekje van de Nederlandse Spoorwegen uit mijn hoofd.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedIn