Het Nederlandse duurzame bedrijfsleven als internationale banenmotor

Een duurzame economie biedt veel kansen voor werkgelegenheid in Nederland en de rest van de wereld. Om die kans te pakken, is een versnelling van de transitie naar een duurzame economie noodzakelijk. Dat was de centrale boodschap van drie Nederlandse duurzame bedrijven aan PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom en Kamerlid Jan Vos. Op uitnodiging van Emergya Wind Technologies (EWT), DutchSpirit en Interface brachten de politici een bezoek aan de windturbinefabrikant EWT in Amersfoort op 2 november.

 Doel van het werkbezoek was om de dagelijkse praktijkervaringen van groene ondernemers gehoor te laten vinden in de politiek. “Bedrijven kunnen niet alleen bijdragen aan een vermindering van het gebruik van grondstoffen, maar kunnen ook zorgen voor werkgelegenheid onder kwetsbare groepen of gebieden in de wereld die in ontwikkeling zijn.”, aldus Mark Haverlach van Interface. “Ons Net-Works programma, waarbij gebruikte visnetten uit de Filipijnen en India worden hergebruikt als grondstof voor tapijttegels, maakt dat deze vissers ook grondstofleverancier worden.” Linda Docter van DutchSpirit: “Wij focussen op de verduurzaming van de textielsector en hebben onze hoofdvestiging in Arnhem. DutchSpirit groeit snel. We verwachten de komende jaren een waardevolle bijdrage aan de werkgelegenheid in het oosten van het land te kunnen leveren, ook voor lagergeschoolden.”

 De kleinschalige windmolens van EWT vinden in Nederland en over de hele wereld aftrek. Ook dat leidt tot werkgelegenheid. Michiel Fornier: “Door één windturbine te installeren, realiseren wij drie banen. Wij zien dat het duurzame bedrijfsleven een steeds grotere motor is geworden van onze economie.” Diederik Samsom ziet kansen voor de duurzame economie: “Als wij weer durven investeren en daarmee zelf richting willen geven aan onze toekomstige economie, dan zijn de mogelijkheden van dit land van uitvinders en ondernemers grenzeloos. Dan kan Nederland in 2030 de innovatiedelta van Europa zijn, koploper op het gebied van maakindustrie, wereldspeler op het gebied van duurzame technologie.”

De drie Nederlandse bedrijven

·      EWT is een Nederlandse wereldwijd opererende producent van middelgrote windturbines voor op land en winnaar van Bloomberg New Energy Finance Award 2016.

·      Interface is wereldmarktleider in het ontwerpen en produceren van innovatieve, modulaire vloerbedekking. In 1994 koos Interface radicaal voor het verduurzamen van haar industriële activiteiten zonder concessies te doen aan marktaandeel en winstgevendheid.

·      DutchSpirit is koploper op het gebied van duurzame maatpakken, circulaire werkkleding en recycling van bestaand textielafval. Eerlijke productie en de principes van de circulaire economie zijn de uitgangspunten van dit bedrijf.

 werkbezoekewt1 werkbezoekewt2

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedIn